Föreställningar

För att boka biljett, skicka ett mail till info@teaterlederman.com eller ring 08-303094. Var god ange föreställning, datum, antal biljetter, namn, telefon, ev. e-mailadress samt ev. rabatt. Ange även om du har speciella önskemål på grund av hörsel- eller synnedsättning, rullstol mm.

Maila oss: info@teaterlederman.com
Ring oss: 08-303094

Event Information:

  • tor
    25
    apr
    2019

    SKÖNHETENS FÖRFALL

    Torsdag kl. 19.00

    skönhetens förfall_poster_ slutversionVälkomna till ett samtal om de dåtida och de nutida hoten mot kulturen. Med utgångspunkt i Henry James roman The Aspern Papers.

    SKÖNHETENS FÖRFALL
    THE ASPERN PAPERS – Bearbetad för scen av Johan Lundberg. Regi: Jurij Lederman
    Free Reading med Lia Boysen & Rasmus Dahlstedt
    Musik: David Härnestam
    Samtal med Josefin Holmström, Marianne Stidsen & Johan Lundberg
    The Aspern Papers är en kortroman, skriven 1888, av den amerikansk-engelske författaren Henry James (1843–1916). Romanen utspelar sig i Venedig och handlar om en ung man som söker upp en äldre kvinna i syfte att komma över handskriftsmaterial från den romantiske poeten Jeffrey Aspern. Kvinnan, som i sin ungdom hade en kärleksrelation med Aspern, antas vara inspirerad av Claire Clairmont, som hade kopplingar till dels Lord Byron, dels Percy Bysshe Shelley.
    Romanen har flera gånger dramatiserats; senast filmatiserades den 2018, med Vanessa Redgrave i huvudrollen.
    En reading av Henry James kortroman Aspern Papers (1888) interfolieras med ett samtal om litteratur och konst – och i synnerhet om olika estetiska uttrycksformers betydelse för att skapa och upprätthålla en civilisation.
    Romanen skildrar, med Venedig som fond, hur den högkvalitativa konsten är hotad i en modern värld.
    Den väcker frågor om på vilket sätt en högt utvecklad civilisation egentligen är värdefull?
    Under de senaste decennierna har man kunnat notera hur den exceptionella vetenskapliga och kulturella utvecklingen i västvärlden efter renässansen kommit att framställas som på många sätt djupt problematisk. Alltmedan litteratur och konst har uppfattats som förmedlande föreställningar som anses ha legitimerat förtryck, har man från akademiskt håll och i kulturdebatten i allt högre grad propagerat för en relativistisk syn på estetiskt värde.
    Vad spelar dessa tendenser – i kombination med att estetiskt skapande i allt högre grad har kommit att likställas med politisk aktivism – för roll för västvärldens framtid?
    Medverkande:
    Lia Boysen, f 1966, har medverkat i ett fyrtiotal filmer och tv-serier, t ex Jordskott och Det nya landet.
    Rasmus Dahlstedt, f 1978, är senast känd från Jens Ganmans teaterpjäs Visselblåsaren.
    Josefin Holmström, f 1986, har doktorerat i engelsk litteratur vid universitetet i Oxford samt publicerat två romaner, senast Samuel är mitt namn.
    David Härenstam, f 1972, har som gitarrist spelat in sju album i eget namn samt turnerat i Europa, Kina och Australien som solist och i olika ensembler.
    Jurij Lederman, f 1946, är grundare av och chef för Teaterstudio Lederman.
    Johan Lundberg, f 1960, har som litteraturhistoriker och redaktör publicerat åtta böcker, senast Europas skugga och Klanen.
    Marianne Stidsen, f 1962, är medlem av danska akademin och disputerade 2015 på den 1400-sidor långa avhandlingen Den ny mimesis.

    Biljettpris 100:-
    Fåtal platser kvar boka nu!