Föreställningar

För att boka biljett, skicka ett mail till teater.lederman@tele2.se eller ring 08-303094. Var god ange föreställning, datum, antal biljetter, namn, telefon, ev. e-mailadress samt ev. rabatt. Ange även om du har speciella önskemål på grund av hörsel- eller synnedsättning, rullstol mm.

Maila oss: teater.lederman@tele2.se
Ring oss: 08-303094

 • sön
  15
  sep
  2019
  Söndag kl. 19.00
  mikaelramelNär Mikael Ramel hörde Citizen K's "Second Thoughts" dubbel-CD blev han så inspirerad att han skapade den naturliga uppföljaren till den klassiska 70-tals trilogin "Till Dej", "Extra Vagansa" och "3:e Skivan".
  Den nya plattan, "I Huvet På Varann” som utgör en ny typ av befruktelse - släpps digitalt och fysiskt den 18:e januari 2019 på Paraply Records med distribution av Border Music Distribution Scandinavia.
  Snart därpå ger sig Mikael Ramel Band Till Dej (just det - de skapar Band till dej!) ut på ny turné igen i slutet av mars och en bra bit in i april 2019.
  Fullmatade med material från tidiga produktioner till delar av det nysläppta albumet ”I huvet på varann” kommer, förutom Mikael - Kenny Håkansson, Göran Lagerberg, Mats Öberg och Benna Sörman nyrepeterade och laddade för att ösa svängiga toner och strössla musikalisk kärlek över sin publik.
  ”Kom som du är, var som du blir och dela musiken med oss - så kan vi skapa band till varann!”
  Biljettpris 250:-

 • mån
  16
  sep
  2019
  Måndag kl. 19.00
  LedermanEn jazzy kväll som inspirerar till känslor och skratt, öppnar hjärtan och skänker glädje
  "Detta er konst. Stor konst. Det er också en omsorgsfull, realistisk studie av hur olösta mysterier kan påverka ett människoliv. Hur släpper vi taget? Hur säger vi farväl när vi inte kan? Hur går vi vidare? Hur skrattar vi igen? Vi finner Venus." A.J. Llewellyn
  Finding Venus är skriven, arrangerad producerad, inspelad, mixad och framförd av norska Jazz entertainer och musikal skådespelare Caroline Waters på sång, piano, gitarr och percussion. Med sig på skivan har Caroline bl.a. super-bassist Abe Laboriel, Pinks stjärna-trummis Mark Schulman, Celine Dions cellist Irina Chirkova, Yellow Jackets sax och flöjt-virtuos Katisse Buckingham och Alanis Morissettes gitarrist Julian Coryell. Skivan, som är Carolines nionde, innehåller låtarna till en hjärtevärmande och spännande musikal om å finna tillbaka till sig själv och kärleken efter traumatiska upplevelser. Musikalen är baserat Carolines självbiografiska roman, som nu är tillgänglig för intresserade förlag. Den berättar historien om Carolines förvandlingsresa, efter en nära-döden olycka som medförde posttraumatisk minnesförlust, och hur hennes desperata sökande efter en saknad väninna, i en massmördares fotspår, ledde till en fantastisk upptäckt.
  Carolines dröm är att få denna musikalen producerat på Broadway och som spelfilm. Men i första omgången blir det alltså vinylreleaseturné med Caroline Waters och den fantastiska cellovirtuosen Ruti Celli i Norge, Sverige och England i augusti och september. I oktober, november och december går turnén vidare till USA och Canada.
  Caroline Waters - sång, piano, gitarr, hardingfiol
  Ruti Celli - cello, sång
  Skivbolag
  Redhead Records redheadrecords.com
  Releasekonsert
  Biljettpris: 250:- (studerande/pensionär 200:-)
  Skivan säljs till specialpris under kvällen.
  .
 • tis
  17
  sep
  2019
  ons
  11
  Dec
  2019

  SBBC_LOGO-liggande-vit-röd_platta

  Efter dundersuccén under våren med 16 storband på 15 veckor som framträdde på Ledermans underbara scen så är det nu dags för säsong två. Ett fantastiskt program väntar alla storbandsälskare med en majoritet av professionella band och ett stort antal intressanta gästartister som: Magnus Lindgren, Miriam Aida, Anders Bergcrantz, Sahlene m.fl.
  Vi kör igång i september. Nedan har ni listan på höstens band. Ett band kommer sannolikt att tillkomma den 21/11.
  Ta fram era kalendrar och boka in era favoritkonserter!
  17/9 Tisdag - Swing That Music
  26/9 Torsdag - Tolvan Big Band
  2/10 Onsdag - Sundbybergs Storband
  8/10 Tisdag - Bohuslän Big Band/ Magnus Lindgren/ Miriam Aida
  15/10 Tisdag - Carefree Big Band och Anders Bergcrantz - även som den del i Sthlm Jazz Festival
  22/10 Tisdag - Tengholm/Ullberg Big Band featuring Lovisa Jennervall (OBS! CD-inspelning)
  6/11 - Onsdag - Patrik Skogh och Uppsala Storband
  12/11 Tisdag - Håkan Broström New Places Orchestra och Sahlene
  21/11 Torsdag -
  4/12 Onsdag - One Big Band
  11/12 Onsdag - Lasse Lindgren Lasse Lindgren Big Bop Constellation
  Olika priser dessa kvällar, mer info kommer, alltid starttid kl. 19.30 dessa kvällar.

   

 • tis
  17
  sep
  2019
  Tisdag kl. 19.30 i storbandsserien Stockholm Big Band Community

  swingthatmusicSwing That Music är ett unikt 16-manna swingband med rötterna i den synkoperade jazzens glansdagar. 3 trumpeter, 4 saxofoner, 2 tromboner, ett stadigt komp och en suverän kvinnlig sångtrio. Bandet har jobbat ihop sedan 1990, huvudsakligen i Sverige, men också i andra europeiska länder. Dom har varit huvudnummer på många nattklubbar och ballrooms, men har också uppträtt på ett flertal jazzfestivaler. På repertoaren står häftig och uttrycksfull Big Band Swing från 30-talet: Ellington, Don Redman, Basie, Goodman, Fletcher Henderson och många andra.
  www.swingthatmusic.se
  Biljetter 150:-


 • tor
  26
  sep
  2019
  Torsdag kl. 19.30 i storbandsserien Stockholm Big Band Community

  _E2A0225 (kopia)Ett kraftpaket med internationellt världsrykte som ett av de bästa och mest kreativa storbanden i världen. Sedan 1980 har dess konstnärlige ledare, Helge Albin, skapat en dynamisk ensemble med ett flexibelt och nyskapande förhållningssätt till olika musikaliska situationer som lett fram till Tolvans omfattande internationella rykte. Den succé bandet erfarit, manifesteras tydligt via de skivinspelningar och inte minst live-konserter som Tolvan gjort. Tolvan har turnerat i hela Skandinavien,Tyskland,Polen,Baltikum, Frankrike, Schweiz, Australien, Chile, Argentina, Uruguay Belgien. Och Vietnam.
  Ikväll bjuder Tolvan på en blandning av det nykomponerade ”Jazzscapes for Big Band” av Helge Albin och Cennet Jönsson och utvalda delar från CD-produktionen genom åren.
  Helge Albin tilldelades 2010 Svenska Jazzriksförbundets pris, Jazzkannan,för nydanande insatser inom jazzen, och 2011 tilldelades han Jazz i Malmös pris; Guldnålen.
  Cennet Jönsson valdes till årets svenska kompositör i Sveriges Radio, Jazzradions omröstning 2007, Jazzkannan 2014 för nydanande insatser inom svenskt jazzliv.
  ”The Best BIg Band I’ve played since 1947”
  — Dizzy Gillespie
  “ You can’t find such a band even in New York”
  — Mike Brecker
  - - “ this latest CD reinforces its reputation as a world - class outfit
  All About Jazz
  www.helgealbin.com
  www.facebook.com/tolvanbigband
  Biljetter 220:-

 • fre
  27
  sep
  2019
  mån
  30
  sep
  2019
  Fredag kl. 19:00, PREMIÄR, Lördag 28/9 kl 16.00 & 19.00, Söndag 29/9 kl 16.00 & 19.00

  Garningskvinnor_LedermanTvå kammaroperor om våldsamma kvinnor
  En modern, nyskriven musikdramatisk föreställning om våldsamma kvinnor bestående av två fristående akter som tematiskt hänger samman. Den ena är inspirerad av den isländska sagan om Gunna, som på 1700-talets Island blev fråntagen sin sista ägodel, en kittel, när hon inte kunde betala hyran. Hon hämnas våldsamt och ger upphov till en legend – en spökhistoria. Den andra operan handlar om Gun som sitter på Hinseberg i nutidens Sverige för att ha mördat sin pojkvän, och är inspirerad av ett antal verkliga svenska rättsfall och vår tids syn på våldsamma kvinnor.
  Aggressivitet och våld är något som vanligtvis uppfattas som mer logiskt och naturligt då det utövas av män. Synen på kvinnliga våldsutövare präglas av könsrollstänkande – kvinnan är bärare av liv, hon är modern och står för godheten vilket är oförenligt med ett våldsamt beteende. Våldsamma kvinnor blir ofta av omgivningen istället kategoriserade som elaka/onda eller osjälvständiga och galna. Om en kvinna dödar måste det vara av desperation, rädsla eller i självförsvar. Hon placeras i offerrollen vare sig det är befogat eller inte och blir på så sätt mindre hotfull, både mot omgivningen och mot föreställningarna om kvinnan. Genom detta tar man bort möjligheten att kvinnan kan vara aktiv, handlingskraftig och medveten om sina handlingar.
  Tonsättarna Eva Sidén och Ylva Q Arkvik har till libretto av Tora von Platen skrivit var sin kortopera för Duo Ego (Monica Danielson & Per Sjögren) där röst och slagverk blandas med elektronik och videoprojektioner.
  Fredag 27/9 kl 19.00 PREMIÄR, Lördag 28/9 kl 16.00 & 19.00, Söndag 29/9 kl 16.00 & 19.00
  Skolföreställningar Fredag 27/9 samt Måndag 30/9
  Föreställningens längd: ca 60 min
  PRIS: Biljetter 150:-, stud/pensionär 100:-

  Med stöd av Stockholms stad, Konstnärsnämnden och Statens Kulturråd
  Tack till EMS, Elektronmusikstudion Stockholm

 • tis
  01
  okt
  2019
  Tisdag kl. 19.30

  rnf2OZFI-1firar släppet av "Komposition VII"
  "Förmodligen Stockholms bästa pianist" beskrev Salvador Sobral Max Agnas som under hans intervju i Skavlan.
  Sett till åldern låter Max's musik närapå paradoxalt raffinerad och insiktsfull. Eller som Nils Landgren beskriver det:
  "Tillsammans med Mauritz Agnas och Sebastian Voegler skapar Max musik för alla som är intresserade av vår tids akustiska musik.
  Musiken är full av överraskningar och hans spel är förstklassig. Vilken fantastiskt anslag han har!"
  Trions hörbara rötter i jazz standards ger lyssnaren en ram med förväntningar som delvis spelas runt med, men som framförallt används för att skapa något nytt utav.
  I samband med denna konsert släpps albumet "Komposition VII", som fångar en kreativ och viktig tid i Max Agnas Trios lovande karriär.
  Ljudprov och mer info finns under https://maxagnas.com
  Line up:
  Max Agnas, Piano
  Mauritz Agnas, Kontrabas
  Sebastian Voegler, Trummor
  Biljettpris: 100:- för inträde, 150:- för inträde + album

 • ons
  02
  okt
  2019
  Onsdag kl. 19.30 i storbandsserien Stockholm Big Band Community

  ledermans191002Många som gillar storbandsmusik har med åren tagit sig ut till ”Sumpan” – the hometown of Sundbybergs Storband. Inte minst för att lyssna på några av de många Big Band Battles som Sundbybergsgänget arrangerat i ädel tävlan mot sina orkesterkollegor i Stockholm.
  Nu bjuder de huvudstaden på två avdelningar x 45 min laddade med svängiga arr skrivna av Jan Jansson som har repat Sundbybergs Storband i över tio år. Hans stora erfarenhet av leda och arrangera musik för storband är en fantastisk utmaning för bandet som till stora delar består av fritidsmusiker.
  Således bjuds det på ett välarrangerat smörgåsbord denna kväll. För sångnumren står Linda Rapp och Kenneth Staag.
  Janssons Frestelser känns som ett rättvisande epitet för det som kommer att dukas upp. Sinatraklassiker, helt nyskrivna tolkningar av gamla örhängen, och låtar du aldrig hört. De flesta sprungna ur Jan Janssons penna och framförda av ett entusiastiskt band i Ledermans sköna miljö.
  Om Jan Jansson:
  Född: 53. Arrangör, orkesterledare och trombonist.
  Spelat med: De flesta. 50 direktsända ”Notknäckar”-program med stor orkester och ca. 100 artister. Dessutom Sammy Davis J:r, Tommy Steele och andra internationella storheter.
  Repeterat: Åtminstone 50 olika storband. Lett många konserter med Hayati Kafe, Jan Malmsjö, Lill-Babs och andra solister.
  Sundbybergs Storband
  Saxofoner: Jan Sjunnesson, Palle Holtz, Thomas Johansson, Lennart Backman, Marianne Högberg
  Trumpeter: Magnus Hedenborg, Anders Malm, Bengt Andersson, Michael Brodin
  Tromboner: Mats Hermansson, Anders Stengårdh, Hans Backman, Tomas Hillerbrant
  Komp: Martin Eriksson, Kenneth Staag, Björn Olofsson
  Biljettepris 160:-

   

 • fre
  04
  okt
  2019
  lör
  05
  okt
  2019
  Fredag kl. 18.00 och kl.20.30. Lördag kl. 14.00

  lundgrenWakeniusQuratetA Tribute to Duke and Oscar
  Jan Lundgren är en av våra allra främsta  musiker och han har genom ett 50-tal cd och i en mängd projekt och samarbeten, visat på sin förmåga att omfamna traditionen och samtidigt ständigt förnya sig.
  En kombination av tradition, upptäckarlusta och förvandlingar är också vad vi kan förvänta oss här. Det blir musik av bland andra Duke Ellington och Oscar Peterson när Jan Lundgren sluter upp med tre andra mycket välmeriterade musiker.
  Gitarristen Ulf Wakenius var bland annat medlem i Oscar Petersons sista kvartett, basisten Hans Backenroth har spelat med praktiskt taget hela jazzeliten i Sverige och internationellt, och slutligen Kristian Leth på trummor, som många gånger samarbetat med just Lundgren och Backenroth.
  Lineup:
  Ulf Wakenius, guitar
  Jan Lundgren, piano
  Hans Backenorth, bas
  Kristian Leth, trommer

  Biljettpris 350:-

   

 • sön
  06
  okt
  2019
  Söndagen kl. 13.00

  att-rymma_0088.psb_finalAtt Rymma med en cirkus tar utställningsrummet till barnen och skapar en värld där föremål besjälas. Det leks med det förbjudna i att vidröra konstobjekt och ställs frågor om vem eller vad som är rekvisita åt vem, hur får man behandla en skulptur? Får man röra, dra, klättra? Och hur når formerna den frigörelse de längtar efter? Föreställningen framförs av två akrobater, ett antal abstrakta keramikskulpturer och en skulptör i en fiktiv utställningsmiljö. Det krävs längtan, mod och tillit att bege sig ut på äventyr.
  Föreställningen presenteras av Konsthantverkscentrum i samband med Stockholm Craft Week.
  https://youtu.be/ngxriRZQCJM
  Foto Alex Hinchcliffe
  Fri entré men bokning bör göras.

 • tis
  08
  okt
  2019
  Tisdag kl. 19.30 i storbandsserien Stockholm Big Band Community

  Miriam Aida 680-grund foto David Pahmp (2)Vara konserthusKind of Brazil
  Tillsammans med Miriam Aïda, en av Sveriges största vokalister inom jazz och brasiliansk musik, och träblåsaren tillika arrangören Magnus Lindgren, bjuder Bohuslän Big Band in till en storslagen afton i brasiliansk anda. Det blir en kväll fylld till bredden med sånger ur den brasilianska låtskatten, som i nyskrivna arrangemang kommer få en ny, modern och spännande touch.
  Miriam Aïda är en av Sveriges populäraste vokalister inom latin och jazz. Genom åren har hon framträtt såväl i Europa, Asien, Skandinavien som runt om hela Sverige. Hon har delat scen med flera stora brasilianska stjärnor som Hermeto Pascoal, Badi Assad och gitarristen Marco Pereira. Efter att ha utforskat den brasilianska traditionen släppte hon succéalbumen Quatro Janelas, Letras ao Brasil och É de Lei. Efter hennes debutalbum 2002 har hon släppt nio ytterligare album som bandledare. Miriam Aïda har vunnit en rad priser och utmärkelser, bland annat Årets Artist på Folk och Världsmusikgalan 2012, Årets Rytm på Manifestgalan 2015 för É de Lei! och hennes senaste album (2018) Loving the Alien blev manifestprisnominerad i kategorin årets rytm.
  Magnus Lindgren är en svensk multi-instrumentalist i särklass och en unik musikskapare. Hans förmåga att uttrycka sig på tenorsax, klarinett och flöjt har gjort honom till ett välkänt namn på den svenska jazzscenen. 2009 fick han sitt internationella genombrott med den brasilien-inspirerade skivan Batucada Jazz som också blev grammisnominerad samma år. 2013 blev Magnus Lindgren utnämnd till Artist in Residence på Vara Konserthus och spelade tillsammans med Bohuslän Big Band under sin tid som residensartist. Nu fortsätter han sitt utforskande av brasilianska rytmer och melodier tillsammans med Miriam Aïda och Bohuslän Big Band.
  Biljetter 280 kr

 • fre
  11
  okt
  2019
  sön
  20
  okt
  2019
 • fre
  11
  okt
  2019
  Fredag kl. 19 & 21 (Obs! Två separata konserter på en timme.)
  Version 215-årsjubilerande storband har releasekonsert för sitt 6:e album.
  Barytonsaxofonisten Jakob Norgrens egna kompositioner utgör kärnan i orkesterns repertoar, men till det nya albumet ”Creations & Transformations” (release 4/10) har Jakob även gjort kreativa arrangemang på Gnarls Barkley, Hall & Oates, George Michael och Rodgers/Hammerstein.
  Efter det förra JNJO-albumet tilldelades Jakob Norgren Stockholms Stads Kulturstipendium med motiveringen: ”Intrikata 60-talsdoftande arrangemang, ovanliga instrumentval som fagott och eufonium, och lysande komposition gör musikern Jakob Norgrens ”Pathfinding” till 2015 års jazzhöjdpunkt.”

  Några presscitat om det albumet:
  ”An outstanding CD, with top-notch modern big band writing from leader and baritone saxophonist Jakob Norgren and superior performances from his Jazz Orchestra.”
  Don Lerman, Cadence Magazine (USA)

  “Simply put, Norgren’s music as played by the band is flat out exciting, continually surprising while maintaining that one-foot-in-the-tradition which makes it easy for anyone to appreciate and groove on.”
  Bud Koppman, All About Jazz (USA)

  Fredrik Oscarsson - trumpet, flygelhorn
  Jonne Bentlöv - trumpet, flygelhorn
  David Ljunggren - trumpet
  Oscar Lindblom - trumpet, flygelhorn
  Mats Äleklint - trombon, euphonium
  Michael Rörby - trombon
  Johan Åström - trombon
  Klas Eriksson - bastrombon, sousafon
  Peter Fredman - altsax, flöjt
  Lina Lövstrand - altsax, flöjt
  Kai Sundquist - tenorsax, klarinett
  Christian Herluf Pedersen - tenorsax, sopransax, klarinett
  Jakob Norgren - barytonsax, kontra-altklarinett
  Mathias Lundqvist - piano
  Lars Ekman - kontrabas
  Isak Andersson - trummor

  Biljettpris: 200 kr (studerande 120 kr)

 • lör
  12
  okt
  2019
  Lördag kl. 19.30 - 21.30

  56236139_417733608986234_6891281533307453440_nMusikmöte mellan Indien och Senegal
  Duett mellan den indiska raga mästare, Manish Pingle, och den senegalesiska kora mästare, Lamine Cissokho.
  Tillsammans skapar dem en helt unik och hypnotisk musik. Den 12 oktober på Teater Lederman lanseras deras nya albumet, "New Continent".
  www.laminecissokho.net
  www.manishpingle.com
  Biljettpris 200:-

 • mån
  14
  okt
  2019
  Måndag kl. 19.00

  Monica_Z_&_Jag
  Ett varmt, intimt och personligt porträtt av Monica Zetterlund, hennes sånger och liv.
  Sångerskan Lena Nilsson ger tillsammans med sin pianist Carina E Nilsson en föreställning med innerlig atmosfär fylld av glädje, humor, kärlek och minnen, men den speglar också djupet och svärtan i Monicas artisteri och person. Härligt sväng, stämningsfull eftertanke och glimten i ögat. När kvällen är slut, "sakta ni gå genom stan".
  Lena Nilsson är en sångerska med lång karriär och ni känner bl a igen henne ifrån jazzsånggruppen Avec. Ett stort antal TV-program, spelningar på jazzklubb i London, visfestivaler, konserter i Vietnam och Abu Dhabi är ett litet axplock ur sammanhang hon medverkat i. 2017 gav Lena ut skivan "Monica Z & Jag" och föreställningen har bl a spelats för utsålda hus på Kulturhuset Spira i Jönköping och på Göteborgsoperans Skövdescen.
  Carina E Nilsson är en av landets mest välmeriterade pianister och har samarbetat med de flesta av Sveriges etablerade artister.
  Sagt om föreställningen:
  ”Vilken röst, fingertoppskänsla och värme. Musikalisk underhållning i världsklass!”
  ”Man imponeras av Lena Nilssons fina förmåga att tränga in i och gestalta sångerna och - vilken publikkontakt!”
  ”Här får vi en lysande Lena i ett avskalat format, som hon fyller med varma och innerliga tolkningar av Monica Z-låtar. Briljant, om ni frågar mig.”
  Regi: Anders "Butta" Börjesson
  På scenen: Lena Nilsson & Carina E Nilsson
  https://www.youtube.com/watch?v=PceQ-ek_UJM
  Biljettpris: 195:-

 • tis
  15
  okt
  2019
  Tisdag kl. 19.30 även en del i storbandsserien Stockholm Big Band Community.

  Anders-BergcrantzDen mångfaldigt prisbelönte trumpetaren Anders Bergcrantz besöker Stockholm för en konsert med Carefree Big Band
  Anders Bergcrantz är allmänt ansedd som en av de främsta utövarna av sitt instrument. Han har framträtt som solist och kompositör under många tiotal år och har konserterat och spelat in med en lång rad artister och ensembler, som exempelvis Dave Liebman, Billy Harper, Victor Lewis, Billy Hart, Richie Beirach, Monica Zetterlund, Stockholms Filharmoniska Orkester, Norrlandsoperans orkester, Bill Evans, Hubert Laws, Adam Nussbaum, McCoy Tyner och Michael Brecker. Vid konserten med Carefree Big Band kommer en rad av Anders fina kompositioner att framföras tillsammans med annan spännande musik för det modernare storbandet. Carefree Big Band under ledning av Dan Tillberg är ett återkommande band på Teaterstudio Lederman och har gjort såväl egna konserter där som konserter tillsammans med t. ex. Peter Asplund, Isabella Lundgren, Hayati Kafe och Babben Larsson.
  Lineup:
  Anders Bergcrantz - trumpet
  Dan Tillberg - altsax,sopransax,flöjt
  Thomas Engström - altsax,klarinett
  Erik Iwarsson - tenorsax,sopransax,klarinett
  Anders Bengtsson - tenorsax
  Bo Edbom - barytonsax
  Stefan Sjöström - trumpet,flygelhorn
  Anette Eriksson - trumpet,flygelhorn
  Stefan Andersson - trumpet,flygelhorn
  Pär Leander - trumpet,flygelhorn
  Magnus Mellerby - trombon
  Ulf Daneklev - trombon
  Krister Fröjd - trombon
  Mats Nordin - bastrombon
  Björn Melin - gitarr
  Arne Tengstrand - piano
  Samuel Tillberg - bas
  Stefan Palmfjord - trummor
  Biljettpris 150:-

 • ons
  16
  okt
  2019
  Onsdag kl. 19.00

  Efter stort publiktryck har vi lyckats sätta in 1 extra konsert. Den förra blev snabbt utsåld så boka nu!Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic - Folderomslag Gruppbild med himmel, text och namn Foto Karl Gabor
  SLUTSÅLT IGEN!
  Suggestivt, vackert, vemodigt och gripande med musiker i världsklass
  Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic har roat och berört publik från slott till koja runtom i landet. Nu släpper de albumet Vayter där de för vidare judiska folksånger och musik i ashkenazisk och sefardisk tradition.

  Anne Kalmerings röst liknar ingen annan. Hennes varma, humoristiska och själfulla tolkningar av sånger på jiddisch och ladino har gjort henne till en centralgestalt av det judisk-svenska kulturarvet. Tillsammans med kritikerrosade Stahlhammer Klezmer Classic släpper hon nu albumet - Vayter. Detta är deras gemensamma skivdebut trots år av framträdanden på festivaler, i radio och TV, på museer, skolor, i riksdagen och på många andra scener.

  Albumet visar klezmermusikens bredd – judisk folkmusik möter kammarmusik och cabaret i suggestiva och lekfulla arrangemang. Musiken minner om en kultur som var nära att förintas men trots allt lever vidare. Instrumenteringen är klassisk för sin genre – sång, fiol, dragspel och cello – men uttrycket mångfacetterat

  Stahlhammer Klezmer Classic är sprungen ur Stahlhammer Klezmer Orchestra som verkade i Polen 1920-1939 med violinisten Semmy Stahlhammers farfar, farbröder och vänner. Under andra världskriget sändes musikerna till getton och utrotningsläger tillsammans med de andra judarna i staden. Nu för Semmy familjetraditionen vidare med nya gruppmedlemmar.

  2018 släppte Stahlhammer Klezmer Classic albumet "In Memory" som fått lysande recensioner och nu kommer alltså albumet Vayter med sångerskan och skådespelerskan Anne Kalmering.

  Vayter – ”vidare, framåt” på jiddisch, är en hyllning till alla de som vandrat före med sina sånger och sin musik.

  Några pressröster
  ”Klezmermusik med själ och känsla /.../ en konstmusikalisk touch med musiker på högsta nivå. Men denna är parad med en själfullhet och känsla för ursprunget som gör att begreppet klezmer här får en djupare och nästan andlig dimension.”Östgöta Correspondenten 2009

  ”… judiska folksånger i sefardisk och ashkenazisk tradition, färgstarkt och personligt tolkade av Anne Kalmering & Stahlhammer”
  Svenska Dagbladet 2014

  ”Kalmering präglar sångerna med sin varma, rökiga röst. Sorgset, lekfullt, starkt.”
  Magnus Säll, Dagens Nyheter 2019

  Anne Kalmering – sång
  Semmy Stahlhammer – fiol
  Miriam Oldenburg – dragspel
  Isabel Blommé – cello
  Pressansvarig
  Christina Glaeser
  https://www.lira.se/berattelserna-i-centrum-for-livskraftig-klezmer/
  Skivbolag
  Kakafon Records
  kakafon.com

  Releasekonsert
  Biljettpris: 180:- (studerande/pensionär 150:-)
  Ungdom under 18 år 100:-
  Skivan säljs till specialprecis under kvällen.

 • tor
  17
  okt
  2019
  Torsdag kl 19.00

  dscv9787Mining består av några av landets främsta musiker inom jazz/impro/artrock. De spelar musik komponerad av bandledaren Mattias Risberg där improvisationer ges stort utrymme. En smältdegel av ödmjuk bångstyrighet och sprallig nyfikenhet utlovas!

  ”Mining” är det nya stjärntäta bandet som stigit upp ur underjorden för att bryta ny musik. De har charmat jazzvärlden med sina intrikata kompositioner, svindlande improvisationer och spontana infall. Receptet är deras eget unika men vi anar ingredienser från Mingus, Zappa, Stravinskij, Genesis, Kate Bush, King Crimson, Miles Davis, Messiaen bl.a. Texterna behandlar den ständiga gruvdrift som pågår, inne i oss själva och utanför: jakten efter hög karat. BandledarenMattias Risberg står för alla texter och kompositioner men varje medlem är med och sätter sin personliga prägel på musiken.
  Bandet kommer att framföra musik från den kritikerrosade CD:n ”Live in Stripa” (release mars-19) blandat med rykande färskt material, missa icke!
  Musiker:
  Fredrik Ljungkvist: Saxar & klarinett
  Jennie Abrahamsson: sång
  David Stackenäs: gitarr
  Mattias Risberg: keyboards
  Jon Fält: trummor
  Ville Bromander: bas
  Josefin Runsteen: fiol & mallets
  Genomförs med stöd från konstnärsnämnden
  Biljettpris: 200:- studerande: 130:-

 • fre
  18
  okt
  2019
  Fredag kl. 19.00

  1130x710_spicyadvice mindreJubileumskonsert Spicy Advice Ragtime Band 25 år!
  New Orleansbandet Spicy Advice Ragtime Band anses som ett av Europas hetaste jazzband. Bandet bildades i Ånge 1994 och firar nu tillsammans med all publik med en storslagen jubileumskonsert på Teaterstudio Lederman på Stockholm Jazz Festival. Kom i tid, förband och andra festligheter från 18:30
  Lineup:
  Joakim Falk -kornett
  Cissi Larsson - sång, klarinett
  Adam Falk -klarinett, tenorsax
  Håkan Persson - trombon
  Gunnar Åkerhielm - piano
  Jacob Ullberger - banjo
  Niklas Wennström - bas
  Jonathan Leidecker - trummor
  Biljettpris: 150:-

 • lör
  19
  okt
  2019
  Lördag kl. 19.00

  kolage 3Renässansmusik arrangerad för sopran och jazzensemble.
  Den polske trombonisten och bandledaren Grzegorz Rogala presenterar här sitt nya projekt med svindlande vackra psalmer från 1600-talet i arrangemang för sopranstämma och jazzkvartett. Musiken är polyfon och stammar från en tid när Gustav Vasas sonson Sigismund var kung i Polen. Framförd av sopranen Barbara Rogala (från Operan i Warsawa) och en internationell kvartett (PL/GER/FR/SWE) tar musiken oss med på en resa genom epokerna. Med stöd av Polska institutet i Stockholm
  Lineup:
  Barbara Rogala - Sopran
  Grzegorz Rogala - Trombon
  Roman Ott - Altsaxofon
  Anders Grop - Kontrabas
  David Guy - Trummor
  https://www.youtube.com/watch?v=ykGE4oR3QYc
  Biljettpris 200:-

 • sön
  20
  okt
  2019
  Söndag kl.18.30

  Obygden_HR_kvadBrokenFiltersforLederman ny litenBroken Filters och Obygden är två band som, vart ett på sitt eget sätt, gör avstamp i rocktraditionen och spelar såväl mer strukturerade låtar och som friare improvisationer.

  Broken Filters är Mats Grönmarks nya projekt, efter den poppigare tiden i Burek V och två countrylofibluesindierockelectronica-soloalbum. Broken Filters rör sig från strukturerade låtar med trummor, bas, synth, sång och gitarr till elektroniska experiment, allmänt oväsen och jam.
  Sjuan Crack Early Dawnin’ kom 2017 och debut LP’n Broken Filters kom 2018.
  Broken Filters är
  Mats Grönmark - sång, gitarr
  Eva Lalander - synth, sång
  Christian Sandell –bas
  Johan Svahn – trummor
  Se vidare http://www.rhythmace.se/brokenfilters.html

  Obygdens musik hämtar inspiration från svensk instrumental proggrock, nu-jazz, kraut och angloamerikansk progressive rock. Bandets medlemmar har en lång historia inom den svenska alternativrockscenen, tillsammans och med andra, i en lång rad band som till exempel Psynkopat, Ragnarök, Stadion och Ståålfågel, och nu senast i Tow Truck Two och Fågel Roc.
  Obygdens debutalbum släpps på alla digitala plattformar i början av hösten 2019.
  Obygden är
  Anders Jogstam – trummor
  Dan Jonsson – gitarr
  Michael Kjell – bas
  Hans Thunberg – gitarr
  Mer info på https://www.facebook.com/ObygdenMusic/
  Broken Filters på scen 19:00, Obygden på scen 20:00
  Biljettpris: 100 :- 

 • tis
  22
  okt
  2019
  Tisdag kl. 19.30 i storbandsserien Stockholm Big Band Community

  Tengholm UllbergTengholm/Ullberg Big Band är ett nystartat storband med sin bas på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, under ledning av Erik Tengholm och Lars Ullberg. All musik är arrangerad av Erik Tengholm och Lars Ullberg, och det är huvudsakligen originalkompositioner. Inspiration har de tagit av storband som Stockholm Jazz Orchestra och Thad Jones/Mel Lewis Big Band.
  Denna konsert ska spelas in, och det kommer att bli bandets debutplatta. Dessutom så kommer bandet gästas av den fantastiska sångerskan Lovisa Jennervall!
  Biljetter 150 kr (studenter 100 kr)

 • ons
  23
  okt
  2019
  Onsdag kl. 19.00

  ces_1Sånger om styrka, kärlek och hopp
  Cecilia Thorngren rör sig musikaliskt mellan Zarah Leander, Magnus Lindberg, Anita Lindblom, Eva Dahlgren, Bob Dylan, Plura och Nationalteatern. Och mycket annat.
  ”Cecilia Thorngren är galen! Bortom all räddning. Galen nog att, i våra ironiska, cyniska och hårdkommersialiserade tider, ställa sig på landets teaterscener inför utsålda salonger och framföra en repertoar hämtad ur fyrtio- och femtiotalets svenska vis- och kabarétradition. Samt en handfull, för Cecilia, specialskrivna nya sånger från Peter LeMarc och Staffan Hellstrand.”
  Kjell Andersson, vår mest legendariske skivproducent
  Claes von Heijne - piano
  Jesper Lindberg - pedal steel, banjo
  Olle Steinholtz - kontrabas
  Gästartist: Carla Jonsson
  www.ceciliathorngren.se
  Biljettpris 250:-
  Foto: Jeanette Hägglund Form: Jonas Rahm

 • tor
  24
  okt
  2019
  Torsdag kl 18.30 – 21.30

  Lederman bildSeminarium med Cajsa Lindholm, psykolog och psykoterapeut, som introducerar sin bok I denna kusliga tomhet – en analys av Thomas Quicks tankevärld, dess uppkomst och gestaltning och samtalar med psykologen/psykoterapeuten Sverker Belin, kring bokens terapeutiska och teoretiska aspekter.

  Berättelsen om Thomas Quick ger oss en möjlighet att tränga in i och förstå hur en djupt destruktiv person, med en känd historia av våld, sadism och pedofili, formades. Den ger också underlag för reflektion kring bristen på komplexitet i den mediala bild som lanserats de senaste åren av Quick/Bergwall, som en harmlös, homosexuell missbrukare.  

  En förnekad berättelse

  Det finns två berättelser om Thomas Quick/Sture Bergwall. Den ena börjar när Sture Bergwall anlände till regionvårdsenheten på Säters sjukhus 1991, dömd till rättspsykiatrisk vård för ett grovt bankrån, begånget tillsammans med en 18-årig pojke, som Bergwall knutit till sig när pojken var 12 år. Samma år som Bergwall kom till Säter påbörjades terapin med honom, handledd av psykologen och psykoanalytikern Margit Norell. I februari 1993 finns en journalanteckning om att Bergwall berättat om två mord han påstod sig ha begått.  Under tiden på Säter erkände Q/B att han mördat 19 personer. Dessa mord var ouppklarade när han erkände dem och samtliga är fortfarande ouppklarade. Eftersom åtta av offren fortfarande är försvunna råder en osäkerhet kring vad som hänt dem.

  Med början 1994 och fram till 2001 dömdes Q/B av sex enhälliga tingsrätter för åtta mord. De ansåg m.a.o. att  Q/B var skyldig till morden ”bortom rimligt tvivel”. Under sju år levde han ett tillbakadraget liv på Säter. I mötet 2008 med journalisten Hannes Råstam ändrade Q/B sin berättelse. Som Råstam då uttryckte det: ”Om det är så att du inte begått något av de här morden, i så fall har du ditt livs chans nu”. Bergwall tog chansen i ett ögonblick han själv beskriver som ”magiskt”. I och med det inleddes resningsförfarandet av advokat Thomas Olsson, som anlände till Säter dagen efter att Hannes Råstam åkt.

  Utan förnyad rättslig prövning är Bergwall  numera frikänd från samtliga mord. Samarbetet mellan Råstam och Bergwall utmynnade så småningom i Råstams bok Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare. Som framgår av titeln har berättelsen helt ändrat karaktär. Seriemördaren var i själv verket en konstruktion skapad av dem som arbetade runt honom. Journalisten Dan Josefssons bok Mannen som slutade ljuga. Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick gav ytterligare näring till den bilden.

  Dessa två berättelser är helt oförenliga. De senaste årens ensidighet och brist på problematisering och reflektion ville jag råda bot på genom att sammanställa två dokument, som inte uppmärksammats i debatten. Det ena dokumentet är Bergwalls självbiografi, Kvarblivelse, 1998, skriven under rättegångsåren. Det andra, Gåtan Thomas Quick, 2002, baserad på ett tjugotal intervjuer med Bergwall under samma tid, skrevs av journalisten Janne Mattsson. Tillsammans med domar och rättspsykiatriska utlåtanden växer bilden av en sammansatt person fram med en känd historia av våld, sadism och pedofili.

  Denna första - och numera förnekade - berättelse om Sture Bergwall finns det mycket att lära av. Bergwall är frikänd och ska i juridisk mening betraktas som oskyldig. Men det hindrar inte att hans berättelse från nittiotalet bidrar till en fördjupad reflektion kring destruktivitet och, inte minst, de komplicerade psykiska förhållanden som mött oss i de senaste årens skakande berättelser om våld, sexuella övergrepp och pedofili.

  Cajsa Lindholm

  Biljettpris 250:- Café och biljetter från 17.30.  

 • fre
  25
  okt
  2019
  Fredag kl.19.00

  Elise E + Olle S EricsBergskvartetten litenJazzduon Elise Einarsdotter-Olle Steinholtz möter EricsBergskvartetten i ”Hemligheter på vägen”
  Elise Einarsdotter och EricsBergskvartetten samarbetade första gången på festivalen “Mellan skogar berg och dalar”, på den vackra världsarvsgården Erik Anders i Söderhamn. I ett spännande möte mellan jazzmusik, poesi och klassisk stråkkvartett skapades nya klanger, som gav lust till fortsatt samarbete.
  Denna gång har de fem musikerna bjudit in Elises duospelare, tillika livskamrat, Olle Steinholtz, bas.
  Musik och poesi förflyttar tid och rum, bjuder in oss att varsamt beträda vägar vi inte visste fanns.
  Ett program i ord och ton av T. Tranströmer, J. S. Bach och E. Einarsdotter, mfl.
  Konsertlängd ca 1 tim och 45 min inkl. paus.
  Elise Einarsdotter, piano
  Olle Steinholtz, kontrabas
  EricsBergskvartetten:
  Catharina Ericsson, violin
  Marie Louise Sjöberg, violin
  Boel Hillerud Nyman, viola
  Sara Wijk, cello
  Biljetter:
  ord 200:-, festivalpass för båda konserterna 25 och 26 okt 300:-
  student/pensionär 150:-, festivalpass 200:-
  Bilder: Elise E+Olle S, EricsBergskvartetten

   

 • lör
  26
  okt
  2019
  Lördag kl. 15.00

  Peter Asplund litenJazzduon Elise Einarsdotter-Olle Steinholtz och EricsBergskvartetten bjuder in trumpetaren Peter Asplund till musikaliskt möte i sköna toner av Leonard Bernstein, Henry Mancini, Elise Einarsdotter mfl
  Konsertlängd ca 1 tim och 45 min inkl. paus.
  Peter Asplund, trumpet och sång
  Elise Einarsdotter, piano
  Olle Steinholtz, kontrabas
  EricsBergskvartetten:
  Catharina Ericsson, violin
  Marie Louise Sjöberg, violin
  Boel Hillerud Nyman, viola
  Sara Wijk, cello
  Biljetter:
  ord 200:-, festivalpass för båda konserterna 25 och 26 okt 300:-
  student/pensionär 150:-, festivalpass 200:-
  Bild: Peter A

 • tis
  05
  Nov
  2019
  Tisdag kl. 19.00

  Tomas Sjödell Quintet Cover ArtNu släpper Tomas Sjödell Quintet sitt debutalbum ”When The Sky Turns grey” och det firar de med en releasekonsert på Teater Lederman.
  Gruppen är en stockholmsbaserad jazzkvintett som spelar musik skriven av kontrabasisten Tomas Sjödell. Musiken kan beskrivas som framåtblickande jazz inspirerad av både nutida och gamla hjältar som Melissa Aldana, Ben Van Gelder och Thelonious Monk.
  Gruppen består av:
  Tomas Sjödell – Kontrabas
  Hannes N. Bennich – Saxofon
  Erik Tengholm – Trumpet
  Björn Eriksson – Piano
  Jonathan Leidecker - Trummor
  Biljettpris 100kr, 80kr för studenter

 • ons
  06
  Nov
  2019
  Onsdag kl. 19.30 i storbandsserien Stockholm Big Band Community

  Patrik Skogh bildUppsala Storband bildades 1990 och består av rutinerade musiker, både amatörer och semiprofessionella. Genom åren har det blivit många lyckade samarbeten med både svenska och internationella gäster som t.ex. Louie Bellson, Benny Bailey, Bobby Shew, Viktoria Tolstoy, Peter Asplund m.fl. Tillsammans med gitarristen Clas Yngström och arrangören Mats Engström skapade man ett framgångsrikt koncept baserat på Jimi Hendrix musik, som man turnerade med på festivaler under flera år.
  Till konserten på Lederman möter Uppsala Storband trumpetaren Pat Wood (Patrik Skogh). Patrik är idag en av de mest anlitade frilanstrumpetarna med en repertoar som spänner över många olika genrer. Tillsammans med Uppsala Storband hyllar han sina hjältar, allt ifrån swing-epokens sweet-trumpetare till Maynard Ferguson. Med sig har han ett knippe utvalda arrangemang och även egna kompositioner.
  Biljetter 180 kr (Studenter 120 kr)

 • lör
  09
  Nov
  2019
  sön
  10
  Nov
  2019
  Lördag kl. 14.00 söndag kl. 14.00

  46492120_2221291441216821_4920205321869197312_n

  Jovan Rajs är professor emeritus i rättsmedicin.
  Han är ett av de sista överlevande vittnena till Förintelsen.
  Jovan står själv på scenen, som åttaårig pojke. Han gestaltar sina minnen; de livgivande stunderna fyllda av musik och sång, sammanvävda med ögonblick som betydde död för oräkneliga människor omkring honom.
  Tre saker räddade en åttaårig pojke ur nazismens grepp:
  Namnet - Han förlorade aldrig sitt namn, Jovan, han blev aldrig ett nummer.
  Skolan - I gettot och i lägren fanns vuxna som, hur svårt livet än var, hittade kraft att organisera skola för barnen.
  Musiken - Ur musiken hämtade han sina emotionella rötter.
  Föreställningen är fylld av musik och sånger på serbiska, ungerska, jiddisch, hebreiska och tyska. Sångerna, som en gång hjälpte Jovan att överleva, försvinner liksom minnet av det som hände om vi inte hjälper dem att leva vidare. Förintelsen är en mänsklig erfarenhet som kan lära oss hur man inte blir förintad.
  Med tanke på debatten kring människans identitet i dagens värld är detta en viktig föreställning.
  På scenen: Jovan Rajs, Katarina Hellgren, Kim Rhedin Hüttner, Jan Simonsson och Dina Rajs. Regi: Jurij Lederman

  OBS! Detta är de två absolut sista föreställningarna.
  Biljettpris 250:- (studerande/pensionär 180:-) Under 18 år 100:-

 • tis
  12
  Nov
  2019
  Tisdag kl. 19.30 i storbandsserien Stockholm Big Band Community

  Anna Sahlene liten
  New Places Orchestra bildades 2010 och har sedan dess spelat på festivaler, konserthus och klubbar runt om i Sverige. Storbandet har samarbetat med en rad olika gästartister som t.ex. Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson, Ulf Wakenius, Ebbot, Sven Zetterberg, LaGaylia Frazier m. fl.
  I april gjorde bandet en bejublad konsert på jazzklubb Fasching med Viktoria Tolstoy och nu, den 12 nov, på Teater Lederman, ser vi fram emot att få spela ihop med fantastiska sångerskan Anna Sahlene. Anna har gjort allt ifrån medverkat i Eurovision Song Contest, medverkat i musikaler och lett körprojekt. De flesta känner inte till vilken otroligt bra jazz och soulsångerska hon är. Det får ni tillfälle att kolla in nu.
  På denna konsert kommer ni att få höra en del standardlåtar, en del blues och en del originalmusik av bandets ledare Håkan Broström.
  Biljetter 200 kr (Studenter 120 kr)

 • fre
  15
  Nov
  2019
  mån
  18
  Nov
  2019
  Fredag kl. 19:00, lördag kl. 19.00, söndag kl. 19.00 samt måndag kl. 19.00

  PosterAn evening with Oscar’s mother and friends
  Lady Jane Agnes Francesca ‘Speranza’ Wilde; writer, translator, poet and nationalist, advocate of equality for women and..mother of Oscar, requests the honour of your presence At Home; 87 Oakley Street, SW3 on November 15, 16, 17, 18 from 7 pm to 8.15 pm. Conversazione, stories yet unheard, distinguished guests.
  On the menu:
  A variety of refreshing Opinions
  A blend of hard-boiled Truths
  A selection of bittersweet Secrets
  An assortment of delicious Scandals
  Written and performed by: Ingela Lundh
  Friday 15/11 kl. 19.00.
  Saturday 16/11 kl. 19.00.
  Sunday 17/11 kl. 19.00.
  Monday 18/11 kl. 19.00.
  Tickets: 180:- (reduced circumstances/destitutes 150:-)
  Under 18: 100:-

 • lör
  23
  Nov
  2019
  Lördag kl. 19.30

  AB - Lederman - 2019 - i kvadrat Texter 2_485
  Alltid Bröder återvänder till Lederman för tredje året i rad. ”Brorsorna” är alltid på väg någonstans. Den 23 november sätter de kursen ÅT DITT HÅLL.

  Alltid Bröder, är orkestern som kom till lite av en slump, via en räcka tillfälligheter, bröllop och gemensamma bekanta. Samt av ”kärlek vid första ögonkastet”. Orkestern har musicerat, komponerat, utvecklats och svetsats samman under 5 år nu.
  Tillsammans har Alltid Bröder hittat och utvecklat sitt egna sound och anslag. Uttryck och melodier springer så klart ur erfarenheter alla Bröder burit med sig in i bandet. Bandmedlemmarna kommer alla från olika bakgrunder med varierande erfarenheter och musikstilar i bagaget.
  Tre av gruppmedlemmarna har ca. 40 års erfarenhet tillsammans i fler konstellationer, vilket givit en trygg tajthet att bygga på. Adderat med leadguitar sprunget ur en omskolad bassist med 25-årig historia från poprock och fusion blir det en bred grund att stå. Tillsammans med en ”debutant” i sammanhanget som bidrar med, lyrik, visor och låtar som samlats i byrålådan under drygt 30-års tid blir receptet fulländat.
  Lyrik och känsla kommer ur en livstids insupande och drömmar kring, Dylan, Springsteen, Van Morrison, Lundell, Lemarc, Scocco, Elkvarn, Vinnerbäck, Sven-Ingvars och ”likasinnade” samt såklart Taube och Mäster Cees. I kombination med allas musikaliska ryggsäck och historik har resulterat i vispop med en hel del countryvibbar.
  Alltid Bröder består av:
  Birger Edlund – Kapellmästare, bas och körer
  Hans Rolin – Slagverk
  Tomas Olsson – Klaviatur
  Lelle Svensson – Gitarrer, mandolin och körer
  Johan Flink Karlström – Sång, akustisk gitarr, och munspel
  Alltid Bröder på FB
  Biljettpris 200:-

 • lör
  30
  Nov
  2019
  Lördag kl. 19.00

  Efter stort publiktryck har vi lyckats sätta in 1 extra konsert. Den förra blev snabbt utsåld så boka nu!Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic - Folderomslag Gruppbild med himmel, text och namn Foto Karl Gabor
  Suggestivt, vackert, vemodigt och gripande med musiker i världsklass

  Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic har roat och berört publik från slott till koja runtom i landet. Nu släpper de albumet Vayter där de för vidare judiska folksånger och musik i ashkenazisk och sefardisk tradition.

  Anne Kalmerings röst liknar ingen annan. Hennes varma, humoristiska och själfulla tolkningar av sånger på jiddisch och ladino har gjort henne till en centralgestalt av det judisk-svenska kulturarvet. Tillsammans med kritikerrosade Stahlhammer Klezmer Classic släpper hon nu albumet - Vayter. Detta är deras gemensamma skivdebut trots år av framträdanden på festivaler, i radio och TV, på museer, skolor, i riksdagen och på många andra scener.

  Albumet visar klezmermusikens bredd – judisk folkmusik möter kammarmusik och cabaret i suggestiva och lekfulla arrangemang. Musiken minner om en kultur som var nära att förintas men trots allt lever vidare. Instrumenteringen är klassisk för sin genre – sång, fiol, dragspel och cello – men uttrycket mångfacetterat

  Stahlhammer Klezmer Classic är sprungen ur Stahlhammer Klezmer Orchestra som verkade i Polen 1920-1939 med violinisten Semmy Stahlhammers farfar, farbröder och vänner. Under andra världskriget sändes musikerna till getton och utrotningsläger tillsammans med de andra judarna i staden. Nu för Semmy familjetraditionen vidare med nya gruppmedlemmar.

  2018 släppte Stahlhammer Klezmer Classic albumet "In Memory" som fått lysande recensioner och nu kommer alltså albumet Vayter med sångerskan och skådespelerskan Anne Kalmering.

  Vayter – ”vidare, framåt” på jiddisch, är en hyllning till alla de som vandrat före med sina sånger och sin musik.

  Några pressröster
  ”Klezmermusik med själ och känsla /.../ en konstmusikalisk touch med musiker på högsta nivå. Men denna är parad med en själfullhet och känsla för ursprunget som gör att begreppet klezmer här får en djupare och nästan andlig dimension.”Östgöta Correspondenten 2009

  ”… judiska folksånger i sefardisk och ashkenazisk tradition, färgstarkt och personligt tolkade av Anne Kalmering & Stahlhammer”
  Svenska Dagbladet 2014

  ”Kalmering präglar sångerna med sin varma, rökiga röst. Sorgset, lekfullt, starkt.”
  Magnus Säll, Dagens Nyheter 2019

  Anne Kalmering – sång
  Semmy Stahlhammer – fiol
  Miriam Oldenburg – dragspel
  Isabel Blommé – cello
  Pressansvarig
  Christina Glaeser
  https://www.lira.se/berattelserna-i-centrum-for-livskraftig-klezmer/
  Skivbolag
  Kakafon Records
  kakafon.com

  Releasekonsert
  Biljettpris: 180:- (studerande/pensionär 150:-)
  Ungdom under 18 år 100:-
  Skivan säljs till specialprecis under kvällen.

 • ons
  04
  Dec
  2019
  Onsdag kl. 19:30 i storbandsserien Stockholm Big Band Community

  One Big Band litenOne Big Band är ett tufft band med 19 medlemmar. Denna kväll bjuder vi gung, groove, tryck och spelglädje. Följ One Big Band på Facebook eller surfa in på vår hemsida www.onebigband.se för mer information.
  Biljetter 150 SEK 

 • lör
  07
  Dec
  2019
  Lördag kl. 19.00

  ces_1Sånger om styrka, kärlek och hopp
  Cecilia Thorngren rör sig musikaliskt mellan Zarah Leander, Magnus Lindberg, Anita Lindblom, Eva Dahlgren, Bob Dylan, Plura och Nationalteatern. Och mycket annat.
  ”Cecilia Thorngren är galen! Bortom all räddning. Galen nog att, i våra ironiska, cyniska och hårdkommersialiserade tider, ställa sig på landets teaterscener inför utsålda salonger och framföra en repertoar hämtad ur fyrtio- och femtiotalets svenska vis- och kabarétradition. Samt en handfull, för Cecilia, specialskrivna nya sånger från Peter LeMarc och Staffan Hellstrand.”
  Kjell Andersson, vår mest legendariske skivproducent
  Claes von Heijne - piano
  Jesper Lindberg - pedal steel, banjo
  Olle Steinholtz - kontrabas
  Gästartist: Carla Jonsson
  www.ceciliathorngren.se
  Biljettpris 250:-
  Foto: Jeanette Hägglund Form: Jonas Rahm

 • ons
  11
  Dec
  2019
  Onsdag kl. 19.30 i storbandsserien Stockholm Big Band Community

  Lasse-Tomt-6 litenJazz-å Nu é dé Jul Igen,,!,?
  Lasse Lindgren Big Bop Constellation och Berit Andersson, presenterar en hårdswängade, intressant och Gladelig Jul-Jazz hälsning!
  LLBBC framför mycket energifylld musik ur "Maynard Fergusons Orchestra” 1956-65 repertoar.
  Flera av arrangemangen spelades men blev alldrig inspelade av MFO, vilket nu planeras av LLBBC.
  Ed Etkins som är specialist på historiken och musiken kring detta band, förser Lasse med musik ur denna skattkista, delvis från UNT (University of North Texas, där ett arkiv med MFO musik finns bevarad), del från hans egna restaureringar av repertoaren. Ed skriver i nuläget en bok om detta fantastiska band, dess musik, medlemmar och musikarrangemang.
  Utöver Maynard Ferguson ”Birdland Dream Band” epoken får ni denna kväll höra diverse välkänd ”Julmusik” arrangerad för bandet i en för bandet lysande anda och atmosfär!!
  Den lysande Julstjärnan Berit Andersson framför på sitt underbart känslomässiga sätt ett antal låtar ur Jul Jazz säcken!
  En kväll i Power Big Band Jul-Jazzens tecken, högexplosiv, känslomässig, Lyrisk, Brutal, Humor, Spelglädje, Julglädje (vad nu det e?) Vacker, Hårdsvängade, Spännande,
  Öppen, Ärlig, Imponerande, Apploderande, Lågmäld, Högmäld, Exiting!!!
  GOD JUL & VÄLKOMMEN!!!
  Biljetter 200 kr (Studenter 120 kr)