Föreställningar

För att boka biljett, skicka ett mail till info@teaterlederman.com eller ring 08-303094. Var god ange föreställning, datum, antal biljetter, namn, telefon, ev. e-mailadress samt ev. rabatt. Ange även om du har speciella önskemål på grund av hörsel- eller synnedsättning, rullstol mm.

Maila oss: info@teaterlederman.com
Ring oss: 08-303094

  • fre
    29
    jan
    2016
    Fredag 19.00

    revoidDenna internationella oktett samlar några av de mest kreativa improvisationsmusikerna från USA, Norge och Sverige. Samarbetet utgör en unik utforskning av improvisation genom en myriad av metoder, ljud och stämningar - från postminimalism och sväng till lågmälda texturer och mikrotonal impressionism. Den säregna kombinationen av akustiska och elektroniska instrument skapar en mängd uttrycksmöjligheter, med både subtila och kontrastrika skiftningar i ljudlandskap, gestaltningar och känslolägen.
    Klas Nevrin, analoga synthar
    Anna Lindal, violin
    Katt Hernandez (USA/Stockholm), violin
    Audrey Chen (USA/Berlin), cello & röst
    Eivind Lønning (NOR), trumpet
    Per Texas Johansson, rörblås
    Vilhelm Bromander, kontrabas
    Ricard Österstam, trummor
    Se http://revoidensemble.com
    Konserten utgör också startskottet för ett 3-årigt forskningsprojekt om improvisation - “Musik i Oordning” - på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, med stöd av Statens Musikverk och Vetenskapsrådet.
    Se http://musicindisorder.se

    Biljettpris: 140:-  (pensionär 70:- studerande 50:-)

  • tis
    02
    feb
    2016
    Tisdag 19.00

    skoldans

    ”Roliga timmen” av och med PETER dansdoktorn KLEINWICHS
    Gärna debatt efteråt för dem som vill.
    I en tid då ena ”liket” efter det andra ramlar ut ur garderober,  då politiker, ”fuck”-pampar, media och polis avslöjas med att mörka och fuska tar jag bladet från munnen och berättar fritt och öppenhjärtligt mina erfarenheter från 25 år som uppsökande vikarie i foxtrot, bugg och vals å Sveriges högstadieskolor.
    Vad hände, var det epok-krock, kulturkrock eller annat som vände min världsbild upp och ner. Jag förutsåg redan för tjugo år sedan det vi ser idag. Det är i skolan det börjar… eller hemmen…
    Jag ser fram emot att någon, liksom jag men i bestämmandeställning står upp för bevarandet av pardansen. Och vår civilisation. Därför denna show.
    Showtime: 60 minuter.
    PETER KLEINWICHS, danspedagog/artist

    Biljettpris 150:-

  • lör
    06
    feb
    2016
    Lördag 19.00

    stockmankoren
    En lågmäld musikfestival
    Ta en paus från den mörka vinterlunken och lyssna på sex uppträdanden med artister som vågar sänka rösten.
    På scenen:
    Dag Thelander
    Midnattsdjuret
    Fågel Roc
    Tobias Romare
    Viveka
    Stockmankören

    Biljettpris 100:-

  • ons
    24
    feb
    2016
    Onsdag 19.00

    NB LedermanBerättelsen om en man som förlorade sitt ben men fann någonting annat…

    En charmerande och underhållande kväll med musikalartisten Nils Bergstrand som genom egna sånger och texter spanar efter det ben som flytt. Tio år efter att han fått sitt högerben avskjutet på en strand i Thailand berättar han om hur det är att ställa sig upp inför livet igen. Nils är utbildad på Kungliga Musikhögskolan och Royal Academy of Music i London. Han har framträtt som sångare och skådepelare i ett stort antal produktioner i Sverige och Storbritannien och syntes nu senast i Kristina från Duvemåla på Cirkus i Stockholm.

    Speltid: ca. 1h och 15 min,

    Biljettpris: 150:-

  • fre
    26
    feb
    2016
    Fredag 19:00

    Sara Sissay
    - en början och en fortsättning
    Sara Sissays examenskonsert från Kungl. Musikhögskolan. En musikalisk afton i två akter med början i det förflutna och fortsättning i nutid. Musiken består av egna kompositioner sprungna ur olika vattenkällor som mynnar ut i samma hav. Ibland naket och försiktigt, ibland kraftfullt och självlysande.
    Medverkande:
    Sara Sissay - sång
    Sebastian Bergström - piano
    Samuel Löfdahl - bas
    Andreas Pettersson - trummor
    Agnes Magnusson - cello
    Joel Karlsson - klarinett
    Fritt inträde

  • tis
    08
    mar
    2016
    Tisdag 19.00

    halvfransk

    Halvfranska bandet framför klassiska franska chansoner från Piafs tid.
    Deras gäster bjuder på sångstycken från Mozart till Brel.
    Halvfranska Bandet
    Thérèse Eon, sång
    Michelle Chamoun, sång
    Roger Nyborg, dragspel
    Håkan Rosenqvist, gitarr
    Lars Pettersson, bas
    Lars Strömberg, trummor
    Gästerna
    Balcarras Crafoord, baryton
    Filip Strömberg, piano

    Biljettpris: 150:- (ungdomar under 18 år 50:-)

  • tor
    10
    mar
    2016
    Torsdag 20.00

    IMG_3025_A4_300dpi_sRGB_©Miki.Anagrius

    10-årsfest och konsert!
    För 10 år sedan tog Elin Larsson Group sina första stapplande toner tillsammans. Tre skivor och mängder av konserter senare blickar vi med stolthet tillbaka på denna epok: Pulsslagsturné, Veckans Konsert i SVT och priset Jazzkatten för Årets Grupp är bara några av alla äventyr vi fått vara med om.
    Nu ser vi framåt! Men innan vi tar nästa steg vill vi säga tack till dessa 10 år i och med en hejdundrande fest och konsert. Välkommen att fira med oss!
    Elin Larsson, saxofoner/komposition – Kristian Persson, trombon – Henrik Hallberg, gitarrer – Niklas Wennström, bas – Johan Käck, trummor + GÄSTER.

    Biljettpris 100:- (studerande/pensionär 50:-)

  • fre
    11
    mar
    2016
    Fredag 20.00

    image1

    Rui de Sant’Anna Paes examenskonsert
    Rui de Sant’Anna Paes presenterar sitt nystartade projekt Armadillo Rhythm Section. De nyskrivna kompositionerna blandar försiktiga och stökiga melodier med nyskapande klangvärldar och lyhörda improvisationer.
    Medverkande:
    Rui de Sant’Anna Paes - piano
    Julia Strzalek - altsaxofon och klarinett
    Lisen Rylander Löve - tenorsaxofon och basklarinett
    Fredrik Ljungkvist - barytonsaxofon och klarinett
    Tove Brandt - kontrabas
    Simon Andersson - trummor

    Fri entré

  • lör
    12
    mar
    2016
    Lördag 20.00

    Mirei_Omslag_Text_160114
    Releasekonsert för efterlängtat debutalbum.
    Debutalbumet Small parts är resultatet av en fyraårig musikalisk resa som skildrar Mireis egenskapade värld. Johanna Edberg och Natalie Migdal delar personliga berättelser med sin publik som förmedlas i enkelhet och fullständig närvaro. Musiken har ett säreget uttryck med en vackert förtätad atmosfär. Med innerliga texter rör sig duon från melankoliska melodier till nippriga kammarstycken och de har jämförts med artister som First aid Kit, Tori Amos och Paavo. Egentligen behövs ingen jämförelse då duon enligt Dan Backman, SvD, ”hittat sin egen lilla skogsglänta att slå upp sitt läger i”.

    Biljettpris 100:- (Under 18 år fri entré)

  • tis
    15
    mar
    2016
    Tisdag 18.00

    PowerPoint-presentation

    Tisdag 15 mars 2016 kl. 18.00 har vi nöjet att välkomna er till Teaterstudio Lederman på en underbar kväll med paneldiskussion med deltagare från Sverige, Israel och den här gången även från Libanon!
    Möt Fabian Maamari, en kristen frilansfotograf, skådespelare och storbloggare med libanesisk ursprung som av nyfikenhet reste till Israel. På resans sista dag träffade han Avi Hai som är jude och homosexuell. Trots att de har olika religioner, och trots avstånden blev de kära i varandra. Idag har de flyttat ihop och bor i Tel Aviv. Du är varmt välkommen på mingel i Teaters vackra salong. Vi bjuder på läckra tilltugg och en spännande öppen diskussion.  Under kvällens gång uppträder artisten Nils Harning med levande musikunderhållning och en liten överraskning! Kvällen avslutas med den Oscars nominerade kortfilmen AYA.
    Välkommen den 15 mars kl. 18.00, adress: Gästrikegatan 13.
    OSA senast 13 mars 2016 till Udi Tzvieli, E-post: udi.tzvieli@gmail.com Eller telefon: 0702995540. Varmt Välkomna!

  • fre
    01
    apr
    2016
    Fredag 19.00

    goteborg-goteborgsoperan-judinnan--13123030665538_n

    Lars Cleveman med gäster.
    Sångaren och låtskrivaren Lars Cleveman, med förflutet i kultband som Dom Dummaste och Blomsterunge spelar låtar från sina soloalbum ensam vid flygeln... Dock dyker några eminenta gäster upp och lindrar ensamheten...

    Biljettpris 150:-

  • tor
    14
    apr
    2016
    Torsdag 19.00

    111129_Magnus_M_36

    Möt konsertpianisten och komikern Magnus Mårtensson i en föreställning som gjort succé i USA. Han har bl.a. uppträtt inför FN på välkända komediklubben Carolines on Broadway, samt amerikansk TV.
    Programmet innehåller musik av Gershwin, Liszt, mfl.
    Konsertsäsongen 2015/16 inkluderar New York, Los Angeles, Vancouver, Seattle och Chicago.

    Biljettpris 220:-

  • fre
    15
    apr
    2016
    lör
    16
    apr
    2016
    Fredag 19.00 Lördag 15.00 och 19.00

    web_anki_sofie_hon-som-fick-veta_2016_032

    affischbild Hon som fick veta

    En kammaropera i en akt.
    En knappt fyraårig flicka förlorar båda sina föräldrar i en trafikolycka. Hon växer upp utan medvetna minnen om sin mamma och pappa, men alla berättelser hon hör av människorna runt omkring växer till en egen historia. En historia om att få veta vem hon är och vem hennes mamma och pappa var, en historia om att hitta sina egna svar på livets gåtor.
    Stefan Lindgren har skrivit en kammaropera baserad på Marina Kronkvists självbiografiska bok om sin uppväxt med en farmor och en storebror på den österbottniska landsbygden. En bok som var tänkt att bli en barnbok, men som istället blev en bok för vuxna skriven av ett barn, som vet att föräldrarna snart kommer att dö.  En berättelse fylld av sorg och smärta, men också med en obändig livskraft och insikt om hur det är möjligt att inte bara överleva, utan att också verkligen leva efter en så traumatisk förlust.
    På scenen ser vi sångerskan Christin Högnabba och skådespelerskan/dansaren Sofie Lybäck gestalta denna personliga livsresa till Lindgrens nyskrivna musik för en ensemble bestående av flöjt, klarinett, cello och piano. Videokonstnären Ursula Sepponen har skapat suggestiva filmbilder som utgör en central del i verket. En kammaropera, en monologopera, ett melodram eller en filmopera? Oavsett vilket är det en unik föreställning om tid och rum, liv och död, frågor och svar.
    Musik: Stefan Lindgren
    Libretto: Marina Kronkvist, bearb. Christin Högnabba
    Regi: Märit Bergvall
    Film: Ursula Sepponen
    I rollerna: Christin Högnabba och Sofie Lybäck
    Musiker: Kinga Práda, flöjt, Sara Cazzanelli, klarinett, Natalia Goldmann, cello och Stefan Lindgren, piano

    Biljettpris 200:- (studerande/pensionär 150:-)

  • lör
    07
    maj
    2016
    Lördag 19.00

    IMG_6080

    Lördag 7 maj gör KRONAN sitt efterlängtade premiärframträdande och bjuder in till releasefest. Uppbackade blir de av två spännande support akter. Proggikonen Coste Apetrea och ”art rock” bandet Svarta Stugan. Välkomna till en oförglömlig kväll med musik i proggens anda.

    KRONAN (neo-progg-folk-fusion)
    En ny lysande stjärna på den svenska progghimlen. Kronan var från början ett elektroniskt projekt där arrangemangen inte var tänkta att spelas av musiker. Med den faktorn ur bilden öppnades vägar för ett nytt spännande sätt att skriva och arrangera. Dock efter påtryckningar från fans som tyckte att musiken borde spelas in "på riktigt" började det sakta men säkert klarna vilka personer som skulle kunna ta sig an en sådan krävande uppgift. Inspelningen gick över all förväntan! Bandet släppte under hösten 2015 sitt första alster ”Prövning & Tuktan”. Med tongångar som för tankarna till Samla Mammas Manna, Mahavishnu Orchestra och Frank Zappa som bemöttes med många lovord. Kronan är ett band där allt är okej. En slags frizon för kreativitet och experimenterade där musikerna gemensamt ger sig ut på outforskad mark. Bandet ser fram emot att framföra denna musik live för första gången!

    Coste Apetrea (konstmusik, improvisation, tango)
    Började karriären i Sveriges främsta och mest kultförklarade proggband Samla Mammas Manna mellan 1972 – 1976 samt efter återförenande mellan 1990 – 2008. Samla Mammas Manna turnerade i Japan, USA, Ryssland, Canada och Skandinavien. Ett ytterligare samarbete uppstod med Finlands gitarrhjälte #1, Jukka Tolonen, mellan 1977 – 1983. Med sin gitarrbaserade fusion, funk och rock turnerade konstellationen Europa runt och framträdde bland annat på Montreaux Jazzfestival 1978. Senare års verksamhet har omfattat allt från att ge ut solo album till att skriva musik till dansfilm och dessutom producerat och spelat in musik för Sveriges Radio och Sveriges Television. Under kvällen kan vi förvänta oss egna kompositioner och improvisationer som sträcker sig från konstmusikalisk Tango, atonal sologitarr till banala melodier för vuxna barn mellan alla tänkbara mentala och biologiska åldrar. Framförs på bland annat gitarr, bouzouki, synthar, melodica. Vi kan förmodligen lägga till ett par svarta skor och ett inåtvänt leende.

    Svarta Stugan (twee-noise, indie post-rock)
    Bandet Svarta stugan startades som ett engångsprojekt då gruppen för några år sedan skulle framföra 20 minuter av ”noise” under en konstfestival. Något engångsprojekt blev det inte och idag är bandet inne på sitt 4e år tillsammans. Svarta Stugans musik har blivit jämförd med musikakter som Radiohead, Godspeed You! Black Emperor, Ennio Morricone,
    King Crimson och med visuella ting som: tv-serien Twin Peaks och filmen Blade Runner.
    Tre stycken EPs har släppts under den tid bandet har existerat och i höstas släpptes dessa på singelkassett och på kassettbox genom det Tyska skivbolaget ”Hackebeil records” och det Österrikiska ”Epileptic Media”. Välkommen in i stugan.”Without a doubt, this is probably one of the more interesting, purely instrumental bands I’ve stumbled upon in a while” -Scenepointblank.com

    Biljettpris: 160:-

  • ons
    18
    maj
    2016
    Onsdag 19.30

    Anders Löfberg foto-Petra Eriksson

    Anders Löfberg är en mångsidig multiinstrumentalist och riksspelman med rötterna i den småländska folkmusikmiljön. Han tar nu examen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm med fiol och cello som huvudinstrument. Anders en trendsättande cellist, nyskapande kompositör, traditionsbärare på fiol och en uppskattad dansspelman. Rytm, puls och improvisation är ständigt återkommande moment i hans musik. På utbildningen var Anders med och bildade gruppen Nordic, ett av Sveriges bästa och mest uppskattade folkmusikband. Denna kväll bjuder Anders på solospel, duospel och triospel. Anders har dessutom release på sitt första soloalbum. Välkomna!
    Anders Löfberg - fioler, hardingfela, cello
    Pelle Björnlert - fiol
    Nordic:
    Anders Löfberg - cello
    Erik Rydvall - nyckelharpa
    Magnus Zetterlund - mandolin

    Biljettpris: 80:-
    Lärare och elever på KMH går in gratis men behöver boka biljett och säga att de går på KMH. Studentleg bör kunna uppvisas (examinatorer och vidtalat folk behöver inte boka biljett).

    Konserten är i två set med paus emellan och beräknas sluta ca 21.30

  • tor
    26
    maj
    2016
    Torsdag 19.00

    image001

    Samtida musikdramatik med vardagligt tilltal
    NewOpera CO är ett oberoende operakompani som startades 2006 på scenen Atalante i Göteborg. NewOpera CO provar nya vägar för samtida musikdramatik. Verken är skrivna för sångare med en talnära klang, till skillnad från traditionell operateknik. Musiken hämtar inspiration från både klassisk och modern musik, men också kabaret och populärmusik.
    Niklas Rydén är konstnärlig ledare för NewOpera CO. Under våren 2016 har han skrivit färdigt operan Familjen. Nu presenteras en konsertversion där Niklas Rydén också berättar om projektet. Operan Familjen har premiär i höst.
    Familjen handlar om vuxna, barn, relationer, föräldraskap och mycket annat som hör livet till – ett collage av korta berättelser som lyfter fram både ljusa och mörka sidor, med hög igenkänningsfaktor. Familjen vill väcka engagemang och samtal kring vad det innebär att vara människa och leva i nära relationer, i familj.
    Konsertversionen av Familjen framförs i två entimmes akter. Formen är öppen och det ges utrymme för samtal med ensemblen.
    Ensemblen består av Eric Rusch, sång, Sofia My Fryklund, sång, Lisen Rylander, sång, saxofon, elektronik, Magnus Boqvist, slagverk, elektronik, gitarr, sång, Karin Wiberg, violin, elektronik, sång, Emma Augustsson, cello, sång och Niklas Rydén, piano, elektronik, sång.
    Libretto och musik: Niklas Rydén
    Regi och dramaturgi: Eva Ingemarsson
    Projektion. Kim Johansson
    Produktion: Possibilitas
    Operaversionen av Familjen har urpremiär på Atalante, fredag 9 september, 2016
    Mer information om NewOpera CO och Familjen: possibilitas.se,newopera.se
    https://vimeo.com/166198602
    NewOpera CO stöds av Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Dramatikerförbundet och Konstnärsnämnden.

    Biljettpris: 150:-

  • ons
    27
    jul
    2016
    Onsdag kl. 19:00.

    Bild C4

    En unik upplevelse om Venezuelansk folkmusik
    C4 Trío is a unique music ensemble of three “cuatro” players. From 2005, C4 Trío gained tremendous popularity performing in many important venues in Venezuela and abroad. Some of their work has, for example, been nominated and led to several prizes such as the Latin Grammy awards for “Best Folk Album" in 2013 and the Latin Grammy award for ”Best Engineered Album” in 2014, respectively. In 2015, the band celebrated their 10th year lifework. Don't miss the chance to meet them and listen to them at this unique event!
    Biljetter, 250 till 350:- köps genom
    https://billetto.se/c4-tro-i-stockholm

  • lör
    20
    aug
    2016
    Lördag 19.30

    rollingphones 2

    Saxofonkvartetten Rollin’ Phones
    Gästartister:
    Jonas Knutsson, saxofon
    Rafael Sida och Jesper Kviberg, percussion
    Saxofonkvartetten Rollin’ Phones bildades 1986 och har sedan starten varit en viktig del av svenskt musikliv men har också med sin mångsidiga kammarmusik-repertoar blivit föregångare och förebild för saxofonister inom den klassiska genren över hela världen.Gruppen har alltid uppmärksammats för sin imponerande bredd i repertoaren och sin artistiska skicklighet där flertalet kompositioner spelas utantill.. Detta har lett till framträdanden på stora konserthusscener likaväl som mindre kammarmusikscener och jazzklubbar. Tidigare har Rollin´ Phones gett ut ett flertal CD med klassisk/samtida musik men i och med trettioårs-firandet så spelades denna CD in, en retrospektiv nostalgisk blick på de första åren av kvartettens karriär då det bjöds på mer folkloristiska och jazziga musikinslag. Välkomna att fira en pigg och svängig 30-åring!
    NY CD DEDICATED med arrangemang av Mikael Råberg
    (West Side Story, Gånglek från Älvdalen, Bluesette m fl)
     https://www.youtube.com/watch?v=XOJC6_9_piw

    Biljettpris: 250:- inkl. CD

  • tis
    23
    aug
    2016
    Tisdag kl. 18.00

    peter

    den 23 augusti kl 18:00
    TeaterStudio Lederman i Stockholm
    Du har blivit inbjuden av Peter Kleinwichs

     

  • lör
    10
    sep
    2016
    Lördag kl.15.00.

    konsertbild

    En scenisk rapsodi med Edith Piafs musik!
    Allt började en sammetsmjuk Medelhavsnatt i början på 60-talet. Edith Piaf skulle ge konsert. Jag var där som ung student. Hennes entré dröjde… till slut kom hon in på scenen. En liten söndervärkt människospillra! Så började hon sjunga. Och som hon sjöng! Hon sjöng med hela sitt livs smärta i rösten.
    Hon sjöng och tände en eld i mig…
    Manus: Solveig Faringer
    På scenen: Solveig Faringer, sång och Anita Agnas, accordeon

    Biljettpris: 200:-  (pensionär/ studerande 180:-)

  • fre
    23
    sep
    2016
    Fredag 19:00

    image001

    En konsertföreställning med rytmer och toner av bland annat tango, flamenco och andalusiska sånger.
    Spansk och sydamerikansk musik på cello och piano. Vi söker det passionerade uttrycket i dansens rytmer och spelar musik i gränslandet mellan det klassiska och det folkliga.  Albeniz, Granados, De Falla och Piazolla, är en del av de kompositörer ni kommer att få uppleva!
    Kristin Malmborg  är utbildad cellist på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och diplomerad vid Frederic Chopin Akademin i Warszawa. Som frilansande cellist har hon spelat med flertalet av sveriges orkestrar såsom Svenska Kammarorkestern och Kungliga Filharmonin i Stockholm. Med olika kammarmusikgrupper har hon konserterat mest i Sverige, men även i Polen och England.  Senaste två åren har hon spelat med Anders Ekborg på hans turné Stilla Jul.
    Henrik Berg är utbildad och diplomerad pianist på Kungliga Musikhögskolan och Edsbergs Musikinstitut i Stockholm. Henrik är en flitigt engagerad kammarmusiker och har spelat på flera stora festivaler såsom Festspillene i Bergen, Musik vid Siljan och Gotland Chamber Music Festival. Han har också uppträtt som solist med flera orkestrar bland annat med Radiosymfonikerna med vilka han spelade sin diplomkonsert.
    Cello: Kristin Malmborg
    Piano: Henrik Berg

    Biljettpris:  180:- (studerande/pensionär 150:-) ungdom under 18 år 100:-

  • fre
    14
    okt
    2016
    Fredag 19.30

    DSC03859_A4_300dpi_sRGB_©Miki.Anagrius_C

    Lina Nyberg Band och Lisa Björänge Quintet plus hemliga gäster!
    Jazzsångerskorna och kompositörerna Lina Nyberg och Lisa Björänge med sina band gör gemensam sak och firar jazzsångens lov under en helkväll i Teaterstudio Ledermans stämningsfulla miljö.
    Dessutom utlovas hemliga gäster från när och fjärran.
    Lina Nyberg har under året hyllats av en enhällig press i Sverige och utomlands för sin CD Aerials (Hoob records), den sjuttonde i ordningen. Down Beat Magazine 5/5: “The Swedish vocalists writing is stunning, especially for strings, and her singing is more personal than ever.”
    Lina Nyberg sång, Davids Stackenäs gitarr, Cecilia Persson piano, Josef Kallerdahl bas, Peter Danemo trummor.

    Lisa Björänge Quintet
    I april 2015 släppte Lisa Björänge Quintet albumet ”Bang!” på Hoob Records. Lisa brukar beskrivas som en av de mest uttrycksfulla av alla de många unga jazzvokalister som kommit fram på senare år. ”Med röstomfång och trivsam yvighet, betydande dynamik och fantasi ångar Lisa Björänge genom en jazzig blandskog.” LIRA
    Lisa Björänge sång, Klas Toresson tenorsax, Fabian Kallerdahl  piano, Pär-Ola Landin kontrabas, Jon Fält trummor.

    Biljettpris: 250:- (studerande/pensionär 100:-)

  • lör
    15
    okt
    2016
    Lördag kl. 19.00

    hurrakel-lederman-pdf

    "Det hela började som ett glädjeutrop som ljöd ur trummisen Anna Lunds strupe, HURRAKEL! Det ekade ut i rymden, hälsade på alla stjärnor och planeter och studsade slutligen tillbaka till jorden i from av ett band. Bandet spelar låtar till rymden, till Göteborg, till världens ände, till känslan och kallar magkänsla och till freden.
    De fyra bandmedlemmarna spelar i en mängd olika band (Anna Högberg Attack!, Nils Berg Cinemascope, Music Is the Weapon, Dark Horse m fl) och nu har de gått samman och bildat detta superband!
    Hurra, mirakel och spektakel = Hurrakel!
    Nils Berg - saxofon & basklarinett
    Anna Lund - trummor
    Josef Kallerdahl - kontrabas
    John Holmström - piano

    Samt

    Release av CDn ”And Now the Queen” en hyllning till Carla Bley
    Fredrik Ljungkvist saxofoner och klarinett och Mattias Risberg piano, mellotron, arp pro soloist och moog taurus
    Carla Bley är en av jazzens giganter, i maj 2016 fyllde hon 80 år och på detta album hyllar två av Sveriges mest namnkunniga musiker inom jazz och improvisationsfältet denna banbrytande kompositör.
    Med musikantiskt driv och halsbrytande instrumentering i det lilla duoformatet skapar musikerna nya dimensioner för Carla Bleys kompositioner. Såväl hennes lyriska ådra som den mer fritonala och polyrytmiska får blomma ut i deras intima versioner.
    Detta är den första utgivningen på kompositören och sångerskan Lina Nybergs eget bolag Lilalo records. Lina har tidigare producerat 17 CDs i eget namn och debuterar här som skivproducent. Hon medverkar också som gästsolist på ett av spåren på skivan som hon satt svensk text på.
    Fredrik Ljungkvist har medverkat på nästan 100 jazzskivor och är en av Sveriges mest etablerade jazzmusiker internationellt. Han har tilldelats ett flertal priser och stipendier, och var nominerad till DN Kulturpris 2010. År 2004 fick han Sveriges radios pris Jazzkatten som årets jazzmusiker. År 2011 tilldelades han Kungliga Akademiens stora Jazzpris. Han mottog priset med följande motivation: ”Saxofonisten, bandledaren och kompositören Fredrik Ljungkvist är en intensivt lysande centralgestalt inom den svenska improvisationsmusiken och han tilldelas Kungl. Musikaliska akademien jazzpris 2011 för ett djupt fängslande musikerskap präglat av stor värme och medryckande vitalitet”
    Mattias Risberg är väl etablerad som jazz/improvisationspianist bland annat med det egna bandet Ritualia och har de senaste åren i sitt samarbete med den klarinettvirtuosen Francois Houlé också gjort sej ett namn i Kanada. Mattias arbetar också som kompositör, här några stycken i urval: Vinden som samtal 2015 Svit för kör och jazzkvintett, Bells & Pipes 2014 Svit för piano, kyrkorgel och liveelektronik, Skuggor av glas 1996 för Sthlms blåsarsymfoniker, m.m.
    Mattias och Fredrik träffades och spelade ihop första gången för 25 år sedan, när de båda gick på musikhögskolan i Stockholm. Sedan dess har de bägge hunnit spela ihop i flera olika sammanhang, främst i varandras band ”Ritualia” och ”Yun Kan 10”.

    Biljettpris 150:- (studerande 80:-)

  • fre
    21
    okt
    2016
    Fredag kl. 19.00

    Affischbild_Marilyn_höst16Fredag den 21 oktober, torsdag den 10 november och söndag den 4 december 2016 spelas ”Happy Birthday Miss Monroe” på Teaterstudio Lederman i Stockholm! En musikalisk föreställning med fokus på Marilyn Monroe som artist och egenföretagare. På scen: Aurora Brännström Trio, Aurora Brännström i rollen som Marilyn samt hennes medmusikanter Ludvig Lundgren på piano och Mårten Korkman på bas. Föreställningen hade premiär i våras och det var en succé! Såhär skriver exempelvis Erik Centerwall, tidigare jazzskribent:
    "Nyss var vi på en fantastisk föreställning som gestaltade Miss Monroes komplexa liv. Aurora Brännström gav en fördjupad känsla åt Marilyn Monroe som sångerska. Aurora har en underbar röst som framhäver texten och ger innehåll åt showen. Det är som om det vore första gången man hör texterna … Jag rekommenderar alla att inte missa Happy Birthday Miss Monroe".
    Föreställningen består av två akter som tar publiken genom Marilyns liv med filmmusiken i fokus. Ett avskalat, vackert och annorlunda porträtt av en av Hollywoods största kvinnliga filmstjärnor. Det är en föreställning med feministisk grund, en hyllning till Marilyn Monroe:
    Marilyn Monroe föddes den 1 juni 1926. Den 1 juni 2016 skulle hon ha fyllt 90 år. Sedan hennes död den 5 augusti 1962 har otaliga biografier skrivits, filmer gjorts, föreställningar spelats och debatten kring hennes liv och död har ständigt pågått. Marilyn Monroe har blivit en symbol för sex och tragedi och en ikon för det moderna Amerika.
    Vad som dock sällan framhållits då Marilyn så ofta och på olika sätt har porträtterats är hennes sensuella sångröst, hennes musikaliska tajming och företagsamhet i filmbranschen. Faktum är att hon var en fantastiskt duktig jazzsångerska och tillika kreativ egenföretagare. Under sitt liv sjöng Marilyn ofta och hon lämnade vid sin död 32 studioinspelade sånger efter sig från filmer och framträdanden som hon gjort. Det är en gedigen musikskatt för en jazzsångerska att förvalta!

    Biljettpris 200:- (pensionärer, studenter samt ungdomar under 18 år 150:-)

  • fre
    28
    okt
    2016
    Fredag kl. 19.00

    111129_Magnus_M_36

    Möt konsertpianisten och komikern Magnus Mårtensson i en föreställning som gjort succé i USA. Han har bl.a. uppträtt inför FN och senast på välkända komediklubben Carolines on Broadway, samt amerikansk TV.
    Framträdandena i Sverige är sällsynta, senast var på Lund Comedy Festival, men nu kommer Magnus Mårtensson alltså äntligen till huvudstaden. Förutom en imponerande simultanförmåga, blandar Magnus Mårtensson humor och musikalisk fingerfärdighet under sin konsert. Ta chansen att se honom live.
    www.MaestroMartensson.com
    Magnus Mårtensson fick en vacker sak skriven i New York förra veckan:
    http://cabaretscenes.org/2015/09/13/magnus-martensson/
    http://bistroawards.com/magnus-martensson/

    Biljettpris: 220:-

  • mån
    07
    nov
    2016
    Måndag 18:00

    bästa profilen

    Eller bugg och vals, ja pardans alls?
    Kan man fråga så, är det comme ils faut? Pardans, har inte den passerat bäst/före datum? Undervisas det alltjämt i pardans, blir det av? Ska vi, bör vi alltjämt undervisa i det, bevara det? I så fall vem har/tar ansvar för det?
    Ja, frågorna är många, vi kanske får svar på en del.
    Kåserier ur erfarenheter från 30-årigt flackande bland landets högstadieskolor och gymnasier som tillkallad pardansexpert. OBS! Varning för chock, liksom rolig och dansant info-träff. Tips om enkla pedagogiska knep och metoder utlovas. Välkomna till en kväll i pardansens tecken hälsar
    Peter dansdoktorn Kleinwichs, danspedagog, artist
    peter@dansdoktorn.com
    Anmälan: tel 08-30 30 94
    Biljettpris: 150:-

  • ons
    09
    nov
    2016
    Onsdag kl. 19.00

    till-lederman
    Releasekonsert för EP'n Den Första
    Överraskande groove’s och friimproviserade akustiska ljud smälter samman i Fartyg 6 expressiva jazzmusik. Gruppen från Göteborg och Stockholm uttrycker sig med melodisk och lekfull musik i ett säreget sound som utmanar vidderna av vad jazz kan vara. Nu släpper bandet EP'n Den Första.
    Matilda Andersson - sång
    Daniel Gahrton - barytonsax
    Lisa Grotherus - Basklarinett
    Milton Öhrström - Piano
    Johanna Ekholm - Bas
    Julia Schabbauer - trummor
    Kvällens Support-akt: Sara Karkkonen - piano

    Biljettpris 60:-

  • tor
    10
    nov
    2016
    Torsdag kl. 19.00

    Affischbild_Marilyn_höst16

    Fredag den 21 oktober, torsdag den 10 november och söndag den 4 december 2016 spelas ”Happy Birthday Miss Monroe” på Teaterstudio Lederman i Stockholm! En musikalisk föreställning med fokus på Marilyn Monroe som artist och egenföretagare. På scen: Aurora Brännström Trio, Aurora Brännström i rollen som Marilyn samt hennes medmusikanter Ludvig Lundgren på piano och Mårten Korkman på bas. Föreställningen hade premiär i våras och det var en succé! Såhär skriver exempelvis Erik Centerwall, tidigare jazzskribent:
    "Nyss var vi på en fantastisk föreställning som gestaltade Miss Monroes komplexa liv. Aurora Brännström gav en fördjupad känsla åt Marilyn Monroe som sångerska. Aurora har en underbar röst som framhäver texten och ger innehåll åt showen. Det är som om det vore första gången man hör texterna … Jag rekommenderar alla att inte missa Happy Birthday Miss Monroe".
    Föreställningen består av två akter som tar publiken genom Marilyns liv med filmmusiken i fokus. Ett avskalat, vackert och annorlunda porträtt av en av Hollywoods största kvinnliga filmstjärnor. Det är en föreställning med feministisk grund, en hyllning till Marilyn Monroe:
    Marilyn Monroe föddes den 1 juni 1926. Den 1 juni 2016 skulle hon ha fyllt 90 år. Sedan hennes död den 5 augusti 1962 har otaliga biografier skrivits, filmer gjorts, föreställningar spelats och debatten kring hennes liv och död har ständigt pågått. Marilyn Monroe har blivit en symbol för sex och tragedi och en ikon för det moderna Amerika.
    Vad som dock sällan framhållits då Marilyn så ofta och på olika sätt har porträtterats är hennes sensuella sångröst, hennes musikaliska tajming och företagsamhet i filmbranschen. Faktum är att hon var en fantastiskt duktig jazzsångerska och tillika kreativ egenföretagare. Under sitt liv sjöng Marilyn ofta och hon lämnade vid sin död 32 studioinspelade sånger efter sig från filmer och framträdanden som hon gjort. Det är en gedigen musikskatt för en jazzsångerska att förvalta!

    Biljettpris 200:- (pensionärer, studenter samt ungdomar under 18 år 150:-)

  • tis
    15
    nov
    2016
    Tisdag 19.30

    jakob-norgren-2-by-patrik-gebhardt

    Nutida storbandsjazz
    Albumet ”Pathfinding” som släpptes förra året fick stor uppmärksamhet, även internationellt. Här är enda tillfället att se orkestern live i Stockholm i höst.
    Träblås: Peter Fredman, Lina Lövstrand, Kai Sundquist, Christian Herluf Pedersen, Jakob Norgren • Brass: Fredrik Oscarsson, Jonne Bentlöv, David Ljunggren, Oscar Lindblom, Mats Äleklint, Magnus Wiklund, Johan Åström, Klas Eriksson • Komp: Mathias Lundquist, Lars Ekman, Isak Andersson
    **** “Superb, sophisticated ensemble music that leave the old traditions behind and charts a new path for big band jazz.” Edward Blanco, AllAboutJazz (USA)
    ”An outstanding CD, with top-notch modern big band writing from leader and baritone saxophonist Jakob Norgren and superior performances from his Jazz Orchestra.”
    Don Lerman, Cadence Magazine (USA)
    **** “Simply put, Norgren’s music as played by the band is flat out exciting, continually surprising while maintaining that one-foot-in-the-tradition which makes it easy for anyone to appreciate and groove on.”
    Budd Kopman, AllAboutJazz (USA)
    ”Solister av yppersta klass. – Intressant musik.”
    Leif Wigh, OrkesterJournalen
    ”Sveriges hetaste storband!”
    Lennart Götesson, Dala-Demokraten

    Biljettpris: 300:- (studerande/pensionär/FSJ 150:-)

  • lör
    19
    nov
    2016
    Lördag kl. 19.00

    ds-affisch

    En releasekonsert för skivan När Isen Gårmed och av Duo Systrami.
    Folkmusikduon på cello och fiol släpper nu sitt debutalbum, När Isen Går.
    Med inspiration ifrån ångermanländska skogarna, stormarna och deras relation till varandra som tvillingsystrar bjuder de de in er till en konsert full av dramatik och överraskningar.
    De flyger som de själva vill, dock alltid tillsammans.

    Frivillig entré

  • fre
    25
    nov
    2016
    Fredag 20.00

    cover_digital_samuelm

    Ungefär ett halvår har gått sedan Samuel Muntlin gav ut sin debutskiva med bandet Samuel Muntlin Group. Bandet är ett 16-mannaband toppat med några av Sveriges främsta musiker. Kom och var med när detta stjärnskott gör sin andra spelning med detta enorma band. Musiken är inspirerad av norrland, modern jazz, och orkestral vispop.
    Mycket fina gästartister utlovas. Efter konserten kommer ni kunna köpa skivan till ett förmånligt pris. Läs mer och lyssna på www.samuelmuntlin.se
    Förköp av biljetter kan göras på www.samuelmuntlin.se/butik
    Samuel Muntlin Är född och uppväxt i Västerbotten. Vid 21 års ålder flyttade han till Stockholm för att studera på Kungliga Musikhögskolan. Samuel har under sin korta tid som frilansande musiker mottagit en rad olika priser och stipendier; Swedbanks kulturstipendium, Guldäpplet, Stockholm stads borgargåva, KMA-stipendiet för att nämna några. Idag jobbar Samuel som frilansande musiker och kompositör bosatt i huvudstaden.
    Samuel Muntlin tenorsax, Robert Nevén sax/klar/fl, Arvid Ingberg trombon, Albin Grahn trumpet, Emma Josefsson barra, Gaianeh Pilossian violin, Terese Lien Evenstad violin, Knapp Karin Norrfors viola, Agnes Magnusson violoncello, Malin Gunnarsson sång, TBA sång, Marcus Sturewall piano, Björn Lundén bas, Simon Löfstedt gitarr, Hannes Sigfridsson trummor, Jonatan Lindh percusson, plus en massa härliga gäster!

    Biljettpris: 180:- (studerande/pensionär 150:-)

  • sön
    04
    dec
    2016
    Söndag kl. 19.30

    Affischbild_Marilyn_höst16

    Fredag den 21 oktober, torsdag den 10 november och söndag den 4 december 2016 spelas ”Happy Birthday Miss Monroe” på Teaterstudio Lederman i Stockholm! En musikalisk föreställning med fokus på Marilyn Monroe som artist och egenföretagare. På scen: Aurora Brännström Trio, Aurora Brännström i rollen som Marilyn samt hennes medmusikanter Ludvig Lundgren på piano och Mårten Korkman på bas. Föreställningen hade premiär i våras och det var en succé! Såhär skriver exempelvis Erik Centerwall, tidigare jazzskribent:
    "Nyss var vi på en fantastisk föreställning som gestaltade Miss Monroes komplexa liv. Aurora Brännström gav en fördjupad känsla åt Marilyn Monroe som sångerska. Aurora har en underbar röst som framhäver texten och ger innehåll åt showen. Det är som om det vore första gången man hör texterna … Jag rekommenderar alla att inte missa Happy Birthday Miss Monroe".
    Föreställningen består av två akter som tar publiken genom Marilyns liv med filmmusiken i fokus. Ett avskalat, vackert och annorlunda porträtt av en av Hollywoods största kvinnliga filmstjärnor. Det är en föreställning med feministisk grund, en hyllning till Marilyn Monroe:
    Marilyn Monroe föddes den 1 juni 1926. Den 1 juni 2016 skulle hon ha fyllt 90 år. Sedan hennes död den 5 augusti 1962 har otaliga biografier skrivits, filmer gjorts, föreställningar spelats och debatten kring hennes liv och död har ständigt pågått. Marilyn Monroe har blivit en symbol för sex och tragedi och en ikon för det moderna Amerika.
    Vad som dock sällan framhållits då Marilyn så ofta och på olika sätt har porträtterats är hennes sensuella sångröst, hennes musikaliska tajming och företagsamhet i filmbranschen. Faktum är att hon var en fantastiskt duktig jazzsångerska och tillika kreativ egenföretagare. Under sitt liv sjöng Marilyn ofta och hon lämnade vid sin död 32 studioinspelade sånger efter sig från filmer och framträdanden som hon gjort. Det är en gedigen musikskatt för en jazzsångerska att förvalta!

    Biljettpris: 200:- (pensionärer, studenter samt ungdomar under 18 år 150:-)

  • mån
    12
    dec
    2016
    Måndag kl. 18.00

    I början av augusti publicerade undertecknade m.fl. ett öppet brev (http://tinyurl.com/gmj9ala) i Dagens Samhälle. Ett upprop till försvar för ett demokratiskt samhälle och en sekulär stat. Detta följdes i början på september av en inbjudan till samtliga parti- och gruppledare i riksdagen om en hearing om dessa frågor. 3 av 8 partier svarade. 2 tackade nej. Ett parti tackade ja, men återkom aldrig. Inget svar alls från de övriga.
    I November skickades inbjudan igen med tillägget att hearingen förslagsvis kunde ske enskilt med var och en
    som ett scensamtal inför publik.Denna gång svarade 4 partier, samtliga tackade nej till att medverka. Och samtliga med hänvisning till fulltecknade kalendrar. Vilket är intressant då inget datum föreslagits.
    Om detta vill vi tala. Om svårigheterna att ha politiska samtal om viktiga frågor med ett format där väljare och deras främsta politiska företrädare kan mötas. Om vilka konsekvenser det får när en tystnadens kultur breder ut sig. Om rädsla som betydande aktör i samhället. Och om hur vi bryter denna destruktiva trend.
    Arrangörer:
    Magnus Norell (Forskare)
    Johan Westerholm (Redaktör)
    Panelen:
    Moderator: Willy Silberstein (Journalist)
    Lena Andersson (Författare)
    Magnus Norell (Forskare)
    Plus en pigg och aktiv publik!

    Biljettpris 100:- (betalas på plats)